Top 5 Hans Zimmer

 2014.06.30. 21:21

Hans Zimmer Top 5

Mr. Zimmer a 80-as évek közepe óta aktív a filmzenék műfajába, de 1988-tól jegyzi a szakma őt A-listás zeneszerzőként. Az azóta eltelt majdnem 3 évtizedben elképesztően sok filmzenét írt, ami sajnos az utóbbi időkben kissé fárasztó és túlságosan is önismétlő lett. Ráadásul Zimmer kitermelte a maga tanítványait, akik aztán koppintásokkal látták el a "filmgyárat". Sok helyen olvasom, hogy mennyire megrontotta a szakmát. Holott a mennyiség miatt ő is ugyanúgy kapott pofont, mivel kevesebb figyelmet kap munkásságának igazán értékes produkciói. És abból bizony bőven van eddigi életművében. A következő öt zene a számomra leginkább magával ragadó műve :

5. A Karib-tenger kalózai : A világ végén (2007)

Az első résznél a nagyon népszerű főtémát írta, de időhiány miatt tanítványának passzolta le a munka nagy részét. A folytatásnál viszont már az ő neve szerepelt a plakátokon. És sikerült szinte tökéletesen megragadnia a film szellemiségét. Lehet vitatkozni a filmek minőségén, de zeneileg a 3. rész a csúcs. Mindaz a mélység és keserédes hangulat tökéletesen kijön, egyfajta zenei hullámvasutat gyártva, ahol a lazább dallamokat követi az elmúlás érzete, ami egyben a rendező, Gore Verbinski kézjegye is. Így kell egy sorozatnak zeneileg fejlődnie (sajnos későn írtam ezt, Zimmer nem fogadhatta meg tapasztalatom a 4. részre :))

 

4. Mission : Impossible 2. (2000)

John Woo másodszor dolgozott a mesterrel, aki abban az évben már leszállított egy elég minőségi filmzenét, ami valami Gladiátor névre hallgat. Akkor ott Lisa Gerrard-dal karöltve dolgozott a muzsikán, itt viszont megint egyedül (na jó ,minimális hátszéllel). Mivel a sorozat főtémája adott volt a zseniális Lalo Schifrin jóvoltából, így az volt a kérdés, hogy Zimmer mit kezd vele. Nos, ő rockosította. De kizárólag csak a főtémát, mert a filmzene többi része egy remekül megírt és felépített, némely pillanatban nagyon is katartikus és gyönyörű filmzene lett :

3. Az őrület határán (1998)

Kicsit kilóg a sorból, mivel pl. a filmzene, illetve a cd-n kiadott zene nem igazán egyezik meg. Terrence Malick utolsó pillanatig vagdosott filmje végül nem kapta meg a teljes zenei aláfestést, amit Zimmer megírt. De szerencsére lemezen megjelent. Azért szerencsére, mert Zimmer itt lépett először szintet és a boltokban kapható  album lett élete egyik fő alkotása, ez a közel 10 perces tétel, amit mellékesen saját maga lenyúlt az Angyalok és Démonok c. filmhez...:)

2. Rés a pajzson (1996)

John Woo 2. amerikai filmje egész jó szórakozás, de persze nyomokban van csak meg benne az a mélység, ami régebbi filmjeit jellemezte. Ettől függetlenül remek szórakozás, a 90-es évek egyik tipikus akciófilmje lett. Zimmer akkoriban nagyon durván be volt pörögve, szinte csak ontotta a remek főtémákat (Crimson Tide, A Szikla, A rajongó). Akciófilmes időszakából is messze kitűnik azonban a Rés a pajzson zenéje, amiről a mai napig meg vagyok győződve, hogy legalább 3-4 ponttal feljavította a mozis élményt. Fantasztikus minden hangjegye, a gitárral is rásegített témákat remekül variálja, és szinte tökéletes érzékkel van időzítve. Elég csak emlékezni arra az egy pillanatra, mikor Travolta hirtelen rosszfiúvá változik...A stáblista alatt egy egyveleget hallhatunk, ami az én mp3 lejátszóm egyik örökös szereplője.

1. Rain Man - Esőember (1988)

Zimmer az Esőember c. film zenéjével futott be, és rögtön utána elkezdte a "termelést", mint pl. a Miss Daisy sofőrje, Zöld kártya, Lánglovagok, Csak egy lövés, hogy csak a jobbakat említsem. Ezek azonban mind a Rain Man zenéjéből építkeznek, akármilyen fülbemászóak is. Barry Levinson nem tudom hogy fedezte fel magának Zimmert, de nagyon sok ember hálás lehet emiatt, ugyanis magát a filmzenét világviszonylatban is be lehetne rakni egy top 10-es listába. Gyakorlatilag nincs gyengéje, még a stáblistát is sikerült stílusosan aláfestenie. Épp ezért érthetetlen, hogy hivatalosan csak pár éve jelent meg a teljes filmzenéje, pocsék minőségben. Az 1988-ban kijött albumon csak a főtéma és a Las Vegas-os zene szerepelt. Természetesen a teljes zene ennél "többet tud", úgyhogy íme az egyik frissen megjelent zene, ami egy új stílust hozott be a filmzenékbe :

Címkék: top 5 Hans Zimmer

A bejegyzés trackback címe:

https://orokgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr906461241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása