Another World

 2014.05.02. 14:25

 1992-ben lett egy PC masinánk, mégpedig egy 386-os, kemény 40 mhz-el futott és 80 MB vinyó volt benne. Késő este jött meg a gép, de csak másnap reggel, suli előtt tudtam kipróbálni. Csoda volt, hogy nem késtem el. :) Előre gondolkodtam és beszereztem egy játékot, ami nagyon szimpatikus volt. Nem is volt óriási méretű, ugyanis egy nagy lemezre felfért, alig volt több 1 MB-nál. Maga a játék viszont nagyot vállalt. Ez az Another World.

AnotherWorld_clinicadelplay.jpg

  A játék megalkotója az akkor 24 éves Éric Chahi, francia programozó/designer. Megjelenésekor hatalmas siker övezte a programot, mivel egészen egyedi ízt tudott mutatni az akkori játékok közt, és most talán még egyedibbnek néz ki. Chahi ugyanis bizonyos szempontból szembe ment az akkori trendekkel és nem elsősorban játékként nézett művére, hanem interaktív mozifilmként gondolt rá. A főszerepben egy fiatal tudós, Lester épp egy föld alatti laboratóriumban dolgozik egy részecskegyorsítón, mikor egy villám pont eltalálja a központot. Az így keletkezett új energia elteleportálja Lestert, valamint az asztala egy részét és egy másik bolygó tavának kellős közepébe csöppenti.

ss_88177e5d1bc2c91c189cc242193b4bbbe47912ff.1920x1080.jpg

  Rengeteg apró ötlet színesíti a játékot. Az egyik rögtön a legelején található, ugyanis azonnal irányítani kell Lestert, különben a víz alatti szörny a mélybe húz. De ha kimásztunk a vízből, akkor is illendő tovább lépni, mivel pár másodperc után a szörny csápjai kijönnek és lehúznak. És részben az ilyen apróságok azok, amik a maximumra fokozzák a hangulatot. Ugyanis mi semmit sem tudunk a helyről és pár féreg eltaposása, valamint egy medveszerű lénnyel való kergetőzés után a bolygó urai elkapnak és rabosítanak. A cellánkban egy idegennel vagyunk, ahonnan gyorsan meg kell szöknünk. És itt jön be Chahi másik újítása, hogy bár végig Lestert irányítjuk, alapvetően egy csapatmunka eredménye az egész szökési folyamat. Ha nincs is tökéletesen kidolgozva ez a szál, mindenesetre egy kezdő barátságot láthatunk itt ember és idegen között. Legtöbbször persze az idegen húz ki minket a csávából vagy tesz áldozatot értünk, mi meg utólag valahogy segítünk rajta. Egyetlen fegyverünk egy lézerpisztoly, amivel normál lövést illetve hosszan nyomva tartva falrobbantó lézert is tudunk produkálni. Ezen kívül a rosszfiúk nem csak katonákban merül ki, hanem vannak itt egyéb veszedelmek. Különféle csápok, földben lakozó élőlények várják, hogy magukhoz édesgessenek minket. De meg is fulladhatunk, elporladhatunk, felnyársalódhatunk valamint egy aréna játék következtében fel is robbanhatunk. A kedvenc halálom azonban most is a játék elején található kukachalál. Hátborzongató...

ss_9c043fbac211cba009fa1b89c4d20edd270d05d8.1920x1080.jpg

  Mag a játékmenet valóban azt az érzetet adja, mintha egy sci-fi kalandfilmet néznénk. Chahi maga tervezte, rajzolta, programozta az egészet és nem nehéz észrevenni Moebius iránti rajongását és kicsit az Idő urai is visszaköszön a hangulatában. Lester figurája bár nincs tökéletesen kidolgozva, mivel nem előre generált képekkel "mozgatja" a figurát, hanem poligon grafikával valós időben készült az animáció. Ez 1991-ben nagy újítás volt és hozzá segítette a játékot ahhoz, hogy egyrészt szépen mozogjon minden figura, másrészt nem foglalta felesleges hellyel a winchestert. Manapság persze másképp működik a játékkészítés, mivel nem kell tekintettel lenni, mennyi helyet foglal. Viszont régen már a 2-3 lemezes játékok is nagyon nagynak számítottak, így az alkotók (amelyek száma kimerült pár emberben) leginkább saját kreativitásukra támaszkodhattak. Ennek talán legjobb képviselője az Another World. 2006-ban megjelent egy felújított változata, ahol csak a grafikát turbózták fel. Szerencsére tiszteletben tartották a régi játék szellemét. 2011-ben kijött egy újabb változat, ahol immáron a hang is átesett egy cserén, előnyére. Én mindenképp a 20th Anniversary kiadást javaslom, de azoknak is, akik nem szoktak játszani, de szeretik a francia sci-fit, mely szerintem egyedülálló minőséget képvisel. Nem is beszélve arról, hogy maga a játék teljesen rendhagyóan fejeződik be és nem is ismerek mást, ami veszi a bátorságot és...jaj, majdnem kikotyogtam. :) De aki nem akar játszani, az a lenti videón végig nézheti. Gyakorlott játékos 20 perc alatt végig viheti, ahogy itt is. Egy kis bővítéssel remek sztori lenne ez egy mozifilmnek. Bár egyszer valaki megcsinálná...

  Nekem az Another World a kedvenc játékom, a hangulata több mint 20 év alatt semmit sem kopott és játékmenetének köszönhetően jogosan vált klasszikussá.
 

Címkék: videójáték another world

A bejegyzés trackback címe:

https://orokgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr46103605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása